Mirna luka slika kuce

O nama – kako je sve počelo

Ovaj sajt je vlasništvo Registrovanog poljoprivrednog gazdinstva Mikan BPG 14180100572, vlasnika Mikan Vase iz Oštre Luke.

Proizvodnja preparata od ljekovitog bilja je je naša aktivnost koja je pre desetak godina podstaknuta velikom potrebom rešavanja ličnih zdravstvenih problema.

Učešće u ratu od 1992- 1995 godine i osam i po mjeseci provedenih u neprijateljskom zarobleništvu ostavilo je teške posledice na moje zdravstveno stanje.

Težak oblik traumatskog stresnog poremećaja ( ptsp), jaka depresija, ozbiljna dugotrajna anemija, reumatska obolenja zglobova ( do nepokretnosti), loša cirkulacija (hladne noge i ruke i u sred ljeta) i povremeni vremenski bolovi na mjestima lomljenih kostiju što je posledica intimnih kontakata sa pesnicama i čizmama neprijateljskih islednika.

Razmjena zarobljenika obavljena je četiri mjeseca nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i odmah je otpočelo liječenje u najboljoj zdravstvenoj ustanovi u bivšoj Jugoslaviji. Na žalost liječenje je sporo napredovalo, svi rezultati su ukazivali na nesposobnost za dalju aktivnu službu pa je usledilo penzionisanje u statusu ratnog vojnog invalida. Od tada počinju moja detaljna istraživanja mogućnosti samoliječenja ljekovitim biljem po principima tradicionalne narodne medicine.

Uslijedila je “velika odluka” da život u velikom gradu zamijenim za život na selu, u prelijepoj, netaknutoj prirodi. Moj stan u Beogradu “prenio sam” u zavičaj i na samoj obali prelijepe rijeke Sane napravio atraktivnu etno kuću, sa svim uslovima za aktivno bavljenje i uživanje u blagodetima prirode.

Mirna luka slika kuce

Došlo je do velike promjene načina života, svakodnevne fizičke aktivnosti, proizvodnje i korišćenja organski zdravih proizvoda za ishranu, cijelodnevnog boravka u prirodi, udisanja najčistijeg vazduha i korišćenja blagodeti koje donosi život pored čiste i prelijepe rijeke.

Napravio sam sebi uslove da mogu  da se potpuno posvetim i intenzivno bavim proučavanjem ljekovitog bilja i njegovom primjenom u sopstvenom liječenju.

Mirna luka slika

 

Interesovanje za ljekovito bilje počelo je mnogo ranije, osamdesetih godina prošliog vijeka, u mom vinskom podrumu na Fruškoj gori, počeo sam da pravim ljekovita vina i rakije sa ljekovitrim biljem po recepturama poznatog srpskog spisatelja i sakupljača narodnih umotvorina Zaharija Orfelina iz devetnaestog vijeka. Njegova knjiga ” Iskusni podrumar” obiluje mnoštvom recepata o korišćenju ljekovitog bilja u našem narodu iz tog vremena. Znatno proširenje znanja pružio je Pelagićev “Narodni učitelj” ali, konkretnu primjenu i recepte za primjenu ljekovitog bilja u liječenju pojedinih bolesti pronašao sam u knjigama:

LEKOVITO BILJE U NARODNOJ MEDICINI, autora Dragoslava i Dragane Životić, izdanje “Otokar Keršovani-Rijeka” iz 1979 godine.

LEČENJE LEKOVITIM BILJEM, autor Dr. Risto Gostuški, izdanje Narodna knjiga od 1973. godine.

LEČENJE BILJEM, autor Dr. Jovan Tucakov, izdanje Kultura 1971. godine.

ENCIKOPEDIJA LEKOVITOG BILJA I PEČURAKA, autori Sonja Žikić, Danijela Tobić i Goran Žikić,  izdanje  Pi-press.

LEKOVITO BILJE I NJEGOVA PRIMENA, autor Rihard Vilfort, izdavač Sezam book, Zrenjanin.

Paralelno sa proučavanjem obimne literature, na osnovu stečenih znanja počeo sam da pravim i lično koristim tinkture meni dostupnih i dobro poznatih biljaka: bijelog luka, koprive, maslačka, sremuša,matičnjaka, gloga, kantariona i  čilija skoč net bonet.

Paralelno sa proširivanjem znanja i u proizvodnji sam znatno proširio spektar biljnih kapi- tinktura i povećao njihovo lično korišćenje u liječenju mojih tegoba. Postigao sam izvanredne rezultate.

Postepeno sam smanjivao i na kraju potpuno isključio korišćenje psihofarmaka u liječenju depresije i ptsp-a u cijelini. Stari poznati simptomi ovog obolenja sve rjeđe su se pojavljivali i u sve blažem obliku, danas je to svega par puta u toku godine i gotovo bez potrebe korišćenja bilo kakvog lijeka.

Obolenje zglobova, zbog kojih se često bez štaka nisam mogao kretati a po nekad ni kašiku do usta nisam mogao donijeti, to je na VMA dijagnostifikofano kao reumatski artritis. Svi pokušaji sa antireumaticima nisu dali nikakvih rezultata. Pomagale su jedino blokade injekcijama diprofos, koje su u početku otklanjale svaki bol u trajanju do pet- šest nedjelja, a kasnije sve kraće, na kraju svega sedam dana, pa više nije bilo smisla dalja upotreba. Spas sam pronašao u tabletama protiv bolova-nimulid, djelovale su izvanredno, ali sam ih morao uzimati 3x dnevno. Ako slučajno ostanem bez tableta za tri dana postajem potpuni invalid.

Korišćenjem samo biljnih tinktura postigao sam takvo poboljšanje da sam počeo sa smanjenjem terapije nimulidom i nakon nekoliko mjeseci sam potpuno isključio tablete protiv bolova. I danas koristim iste preparate samo sada u sadržaju daleko moćnijih biljnih formula, odlično se krećem, vozim bicikl i obavljam sve poslove.

Teški oblik anemije, manifestovan čestim nesvesticama koje su na kraju postale toliko jake da se, gotovo, nisam moga uspraviti. Na urgentnom centru VMA laboratorijski rezultati su pokazali 2.300. 000 eritrocita, hemoglobin na 60%, manjak vitamina B12 i folne kiseline. Uslijedile su tri kese krvi , injekcije vitamina B12 u trajanju od mjesec dana, ispitivanje koštane srži i posebna terapija. Sporost oparavka ubrzao sam povećanim dozama mojih preparata i za par mjeseci kontrolni labortatorijski rezultati su pokazali prihvatljivo stanje eritrocita prteko 4.000.000, hemoglobin preko 100% i relativ no dobre ostale pokazatelje.

Moje uvijek hladne noge, zbog kojih ni u avgustu nisam mogao zaspati bez debelih vunenih čarapa, zbog enormno slabe cirkulacije, popravio sam najjačom dozom tinkture za cirkulaciju za svega nekoliko mjeseci. Danas ni u najhladnijim zimskim danima ne koristim noću vunene čarape.

Mirna luka slika

Dragi prijatelji, ovde su opisani samo neki od brojnih problema i neprijatnih tegoba sa kojima sam se suočavao tokom života, kako privatno tako i u porodici, rodbini i medju prijateljima, a kojih je bilo toliko da bi se o njima knjiga mogla napisati.

Ipak, ono glavno što bih želeo da Vam prenesem kao poruku, ovde, na stranicama sajta Biofitoteka, na primeru moje životne priče, jeste – da ja danas ponovo doživljavam svoju drugu mladost, i da tu ispunjenost, sreću i oduševljenje životom želim da prenesem i na Vas i da Vam kažem – koliko je važno da se vratite Prirodi, zdravom načinu života u i sa Prirodom i okrenete potpuno prirodnim metodama liječenja uz upotrebu biljnih preparata od ljekovitog bilja!  Samo takav, suštinski pristup zdravlju, donosi trajne i pozitivne rezultate koje vreme neće promeniti.

 

Autor projekta Biofitoteka Sana,

Vaso Mikan

 

 

 

.

 

 

 

Leave a Reply