ljekovito bilje

Dobro došli na sajt Biofitoteka Sana

Poštovani posetioci, dragi prijatelji i ljubitelji prirodnog, zdravog načina života i liječenja, dobrodošli na web sajt Biofitoteka Sana koja Vam predstavlja Katalog biljnih preparata od ljekovitog bilja.

Zašto je važno ljekovito bilje? Kakav je danas njegov značaj i upotreba?

Ljekovite biljke su one biljke koje se koriste u medicini u ljekovite svrhe, ili koje narod, na osnovu starih predanja i praktičnog iskustva, upotrebljava za liječenje.

Ljekovitost biljaka potiče od mnogobrojnih supstanci, medicinski aktivnih hemijskih jedinjejenja sastavljenih od minerala, encima,vitamina, eteričnih ulja, alkaloida, heterozida, saponozida, sluzi, tanina,i antibiotika, koje djeluju na čovjeka isceljujuće i blagotvorno.

Primjena ljekovitog bilja u liječenju potiče još iz doba praistorije, posebno u staroj Kini i Indiji, kasnije su to preuzeli stari Grci i Rimljani. Čak je Hipokrat, osnivač moderne medicine, još prije nove ere, u svojim spisima obradio liječenje sa preko 200 ljekovitih biljaka.

Razvojem moderne medicine, posebno razvojem farmaceutske industrije, primjena ljekovitog bilje je povremeno potiskivana, po negdje čak i do potpune zabrane. Savremena medicina, se danas sve intenzivnije bavi istraživanjem ljekovitih supstanci iz ljekovitog bilja in jihovom primjenom u liječenju.U nekim zemljama ljekovito bilje je osnov preventivne medicine.

Posebno je u razvoju oblast prirodne medicine, tako su, po uzoru na američke institucije iz ove oblasti, i kod nas formirani Instituti za prirodnu medicinu u Beogradu i Podgorici u kojima rade već afirmisani doktori prirodne medicine.
Preparati od ljekovitog bilja u prirodnoj medicini razvrstani su na: čajeve ili infuzije, dekokte, tinkture, biljne formule, biljna ulja, bilne masti,biljne obloge i mješavine biljnih preparata i pčelinjih proizvoda. Apoteke i sve prehrambene prodavnic su prepune svih vrsta čajeva, tako da se ovaj sat ne bavi čajevima, dekoktima i oblogama već isključivo ekstraktima ljekovitog bilja u etanolno vodenom rastvoru, ulju i medu.

Naš katalog preparata od ljekovitog bilja sadrži: tinkture, biljne formule, biljna ulja biljne masti-meleme ili kreme i specijalne programe prirodne medicine u kojima se koriste preparati od ljekovitog bilja.

Ovaj sajt se ne bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti što je predmet rada zvanične humane medicine već isključivo ima za cilj da informiše svoje čitaoce o postojanju preparata od ljekovito bilja i o njihovom preventivnom i ljekovitom djelovanju.

 

Autor projekta Biofitoteka Sana,

Vaso Mikan

Leave a Reply